Het is je vast niet ontgaan: budget-keten Zeeman lanceerde gisteren een trouwjurk van 30 euro. De jurk was binnen een paar uur uitverkocht. Leuk voor in de verkleedkist, of zien we binnenkort veel trouwfoto’s met de jurk die er, eerlijk is eerlijk, best aardig uitziet?

Goedkope stof die er ‘duur’ uitziet

Het geheim achter deze jurk? Volgens Zeeman is voor de jurk goedkope stof gebruikt, die er niet goedkoop uitziet. Door drie lagen stof in de rok te gebruiken wordt een volumineus, luxe effect verkregen. De jurk is in vier maten geproduceerd en heeft een rekbaar bovenlijf, waardoor de jurk bijna iedereen past en goedkoper te produceren is, aldus Zeeman.

Eendagsjurk

In presentaties geven wij het publiek vaak mee naar de ‘cost per wear’ van de door hen gedragen kleding te kijken. Een trouwjurk heb je maar één keer aan, een simpel zwart shirtje veel vaker. Welke van de twee kledingstukken mag dan duurder zijn in aanschaf?

Bron: zeeman.com

Zeeman speelt met de goedkope trouwjurk in op die gedachte. Waarom zou je een fortuin uitgeven aan een jurk die je maar één dag draagt?

In principe geven we hen geen ongelijk. Maar er zijn betere, duurzamere alternatieven. Huur een trouwjurk (bij Jurken Huren bijvoorbeeld), koop een tweedehands trouwjurk of vermaak een erfstuk uit je familie, of draag op de grote dag een jurk die je ook na je trouwdag nog met veel plezier kunt dragen. Zo kun je op je grote dag stralen in een mooie jurk, zonder dat het je een fortuin kost.

Maar hoe zit het met de duurzaamheid van deze jurk?

Een trouwjurk van 30 euro. Kan dat wel? Ook wij vroegen ons dat direct af. Nu verschilt deze trouwjurk natuurlijk niet enorm van andere jurken die voor 30 euro bij de grote ketens in de rekken hangen. Het is een witte trouwjurk, maar de gebruikte confectietechnieken zijn niet ingewikkelder of ambachtelijker dan bij een zwierige goedkope zomerjurk.

Toch is over deze jurk bijzonder veel ophef ontstaan. Op social media ontstonden flinke discussies over de door Zeeman beloofde goede arbeidsomstandigheden in de fabriek waar de jurken zijn gemaakt. Hierop bracht Zeeman een statement uit waarin wordt verklaard dat de fabriek in kwestie door de inkopers is bezocht en goede arbeidsomstandigheden zijn gegarandeerd.

In de slag om de klerewereld kwam journalist Teun van de Keuken in Bangladesh producenten tegen die weigerden voor Zeeman te werken, omdat de keten hen te weinig zou betalen. En van RankaBrand krijgt het merk duurzaamheidslabel D, wat inhoudt dat er nog behoorlijk wat stappen richting duurzaamheid te maken zijn.

Zeeman geeft toe dat vooral is bezuinigd op de kwaliteit van de stof (dat vinden wij natuurlijk jammer, een mooie stof kan zoveel verschil maken!), garandeert fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en geeft aan dat de productiekosten zijn gedrukt door de jurk in slechts vier maten te produceren. Is de jurk een mooie marketingstunt of toch een eerste stap richting verantwoorder produceren? Wij hopen natuurlijk op het laatste.

De invloed van kritische consumenten

Het is goed om te zien dat consumenten zich steeds vaker afvragen of producenten hun beloftes wel nakomen. De kritische vragen van consumenten zetten producenten aan het denken, en dwingen hen tot verantwoording van de door hen gemaakte keuzes. Wij geloven er heilig in dat een kritische houding van de consument kan leiden tot verbeteringen in de fashionindustrie.

Maar toch is het vreemd dat een goedkope trouwjurk massaal onze alarmbellen doet rinkelen, en men veel minder vaak vraagtekens lijkt te stellen bij een goedkoop colbert of een goedkoop zomerjurkje. Ons advies: blijf altijd kritisch, ook bij alledaagse aankopen. Denk voordat je kleding aanschaft goed na over de cost per wear en ga voor jezelf na of de prijs te verantwoorden is, en het merk te vertrouwen is. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan onze duurzame shoptips.

Wat vind jij van deze trouwjurk? Zou je hem dragen, of kies je toch voor een duurzamer alternatief?