Hoe ging het vroeger en hoe doen we het nu?

De laatste jaren kampt de textielwereld met een groot probleem. Kleding wordt minder lang gedragen en sneller afgedankt. Ook neemt de vraag naar kleding toe, waardoor er meer kleding geproduceerd wordt. Een proces dat (o.a.) veel water en co² kost en grote gevolgen heeft voor het milieu. Overal op de wereld duiken plekken op waar textiel afval wordt gedumpt op grote hopen. Hoewel dit een groot probleem is biedt dit voor Enschede Textielstad en haar partners een kans om hun eigen proces te verduurzamen.

Samen met een onderzoeksgroep van Saxion is er een onderzoek gestart naar de duurzaamheid en circulariteit van de bevoorradingsketen van Enschede Textielstad. De bevoorradingsketen van Enschede Textielstad bestond voor het grootste gedeelte uit garen die besteld werden uit Europa. Op het moment dat er een opdracht binnenkomt wordt er gekeken naar de hoeveelheid en soorten garen die besteld moeten worden. Op deze manier werkt Enschede textielstad vraag gestuurd en gaan er geen materialen verloren door het overtollig in te kopen.
Hoewel de garen afgenomen worden bij leveranciers die voldoen aan de strengste duurzaamheidsnormen kan er een vraagteken gezet worden bij de duurzaamheid van deze bevoorradingsketen. Het feit dat het garen een grote afstand moet afleggen kan de indruk wekken dat de impact van het vraag gestuurd werken teniet kan worden gedaan. Een logische stap zou zijn om de leveranciers terug te brengen naar de omgeving waarin Enschede Textielstad werkzaam is.

Het doel van het onderzoek is de circulaire keten van het textielafval afdichten door het textielafval in te zetten als nieuwe bevoorradingsketen van Enschede Textielstad. Samen met de partners van Texplus kan het textielafval, dat doormiddel van deze webpagina wordt gelokaliseerd, worden opgehaald. Waarna het door een proces weer wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke componenten. Deze componenten worden gezien als de nieuwe bevoorradingsketen van Enschede Textielstad. Naast dat Enschede Textielstad hiermee hun eigen proces verduurzamen dragen ze ook bij aan een van de grootste problemen van de huidige tijd.

Afvalstroom

Wanneer het textielafval via onze aanmeldpagina is aangemeld zal dit worden bijgehouden via een dashboard. Wanneer er genoeg textielafval van een soort textiel is zal het worden ingezameld en worden verwerkt bij onze partner Frankenhuis. Wanneer er weer hoogwaardige garen van zijn gemaakt zal dit terug bij ons komen om nieuwe producten van te maken.

Afvalstroom

Wanneer het textielafval via onze aanmeldpagina is aangemeld zal dit worden bijgehouden via een dashboard. Wanneer er genoeg textielafval van een soort textiel is zal het worden ingezameld en worden verwerkt bij onze partner Frankenhuis. Wanneer er weer hoogwaardige garens van zijn gemaakt zal dit terug bij ons komen om nieuwe producten van te maken.

Katoen is een veel gebruikte grondstof voor zowel kleding als meubelstoffen. Door katoen op verschillende manieren te weven kunnen er veel verschillende stoffen van worden gemaakt. Katoen heeft als eigenschappen dat het erg stevig is en slijtvast.
Made to order betekent het op aanvraag weven van (een variatie op) een stof die we al eerder hebben gemaakt. Een overzicht van diverse modestoffen en meubelstoffen vind je op de website en in onze showroom in Enschede. Is het garen op voorraad? Dan duurt het ongeveer 3-4 weken voordat je bestelling geleverd wordt. We kunnen ook garens in een andere kleur of samenstelling voor je bestellen, dan duurt productie ongeveer 2 weken langer.
Wil je graag je eigen afval inzetten voor een nieuw product, of zou je graag een nieuwe stof door ons laten ontwikkelen? We gaan de uitdaging graag aan! Custom made trajecten hebben doorgaans een wat langere doorlooptijd, omdat het om experimentele ontwikkeling met meerdere partners gaat. We hebben inmiddels ruime ervaring met dergelijke projecten, dus we laten ons graag verrassen door jouw vraag!
Wil je graag je eigen afval inzetten voor een nieuw product, of zou je graag een nieuwe stof door ons laten ontwikkelen? We gaan de uitdaging graag aan! Custom made trajecten hebben doorgaans een wat langere doorlooptijd, omdat het om experimentele ontwikkeling met meerdere partners gaat. We hebben inmiddels ruime ervaring met dergelijke projecten, dus we laten ons graag verrassen door jouw vraag!

Eindproducten

Het verzamelde textielafval wordt gerecycled tot verschillende eindproducten. Enschede Textielstad produceert en levert duurzame interieurstoffen en duurzame modestoffen, de productie van deze stoffen is vraaggestuurd om zo niet bij te dragen aan de afvalproblematiek in de textielsector. Naaste de duurzame stoffen vanuit een vraaggestuurde productie, bieden wij ook gereed gemaakte duurzame producten aan. Op onze webshop zijn duurzame producten zoals kussens , sjaals, theedoeken, plaids en vlinderdassen te vinden.

Partners

Enschede Textielstad is bezig met een missie om de textielindustrie in Enschede te herstellen, maar in een nieuwe circulaire jas. Aan deze circulaire missie geeft Enschede Textielstad invulling door middel van Stichting TexPlus. TexPlus is een samenwerkingsverband tussen zes Overijsselse vooroplopende ondernemingen, waaronder Enschede Textielstad, op het gebied van circulair textiel. De stichting vertegenwoordigd de gehele keten wat betreft de inzameling, verwerking en het vervaardigen van eindproducten. Het doel van Stichting TexPlus is om verbinding te creëren in de keten van inzameling tot hergebruik. Stichting TexPlus wil hergebruik van textielproducten te stimuleren, en met innovatieve techniek textielproducten die niet te hergebruiken zijn zo hoogwaardig mogelijk te recyclen.