Waarom Enschede Textielstad? 

We dragen allemaal kleding, iedere dag. Kleding die ons warm houdt. Kleding die onze identiteit bepaalt. Kleding waarmee we willen uitstralen dat we bij een groep willen horen. Of ons daar juist tegen af willen zetten.

De basis van onze kleding, textiel, heeft lange tijd de identiteit van Enschede bepaald. Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was Enschede één van de bruisende centra van de Europese textielindustrie. De textielindustrie verdween, en daarmee verdwenen vele banen en gingen kennis en machines verloren.

Ik wil textiel terugbrengen naar Enschede, en van Enschede weer een textielstad maken. Een stad waar vakmensen die het ‘oude’ ambacht nog kennen, kennis en krachten bundelen met innovatieve pioniers. Om samen de textielindustrie te veranderen en weer textiel te gaan produceren in Enschede. Een exportproduct waar we trots op kunnen zijn. Net als vroeger. Maar dan in een nieuwe, innovatieve vorm.

Enschede Textielstad. Nu nog een herinnering aan de hoogtijdagen van de textielindustrie in Twente. Binnenkort als het aan mij ligt weer actueel. Door kennis, vakmanschap en innovatie te bundelen wil ik lokaal en op een duurzame manier textiel gaan produceren.

Dat is een lang en ingewikkeld proces. Een proces dat ik transparant wil maken door mijn ervaringen met je te delen op deze site. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

– Annemieke Koster | Oprichter Enschede Textielstad