Over Enschede Textielstad

Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw was Enschede na Manchester de grootste textielstad van Europa. De binnenstad stond vol met fabrieken en een groot deel van de beroepsbevolking was werkzaam in de textielindustrie. In de jaren ’60 verdween de industrie in rap tempo uit het stadsbeeld. In Azië kon textiel sneller en goedkoper worden geproduceerd, waardoor veel productie werd verplaatst naar deze lagelonenlanden.

Lange tijd heeft de textielindustrie gefloreerd in deze lagelonenlanden. De laatste jaren is echter een kentering zichtbaar en wint reshoring, het terughalen van productiefaciliteiten, aan populariteit. Enschede Textielstad is ontstaan uit de wens om transparantie terug te brengen in de textielketen en het ambacht waar de stad ooit groot mee werd te behouden.

Machinale productie in Enschede

Enschede Textielstad is een industriële weverij waar met natuurlijke en lokale garens stoffen voor de mode- en interieurindustrie worden geproduceerd. Het is onze doelstelling zo lokaal mogelijk te produceren en merken die al bezig zijn met verduurzaming en/of reshoring op een laagdrempelige manier te voorzien van kwalitatieve stoffen.

Al onze stoffen worden geweven in onze fabriek in Enschede. Voor kleinere producties beschikken we over twee schietspoelgetouwen van 150 cm breed waarmee we zogenaamde ‘selvegde’ stoffen kunnen produceren met twee afgewerkte zelfkanten. Voor andere kwaliteiten of afwijkende volumes hebben we beschikking over grijper weefgetouwen met een breedte variërend van 160 cm tot 210 cm en 320 cm.

Duurzame, gerecyclede grondstoffen

Momenteel ontwikkelen we voor diverse merken en designers stoffen als chambray, canvas en meubelstoffen. Grondstoffen hiervoor zijn onder andere recycled denim, recycled katoen (zowel post-industrial waste als post-consumer materiaal), recycled PET, Tencel, hennep en vlas. Ter indicatie van de mogelijkheden hebben we een kleine basiscollectie ontwikkeld. We produceren normaliter echter vraaggestuurd. We gaan met de opdrachtgever in gesprek over de wensen en eisen die aan het product worden gesteld en zoeken daar een geschikt garen bij. Op deze manier ontwikkelen we niet alleen een duurzame stof, maar ook een stof die lang meegaat en naadloos past in het ontwerp en de toepassing die de opdrachtgever voor ogen heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze producten? Neem dan contact met ons op of kijk hier om te ontdekken op welke manieren we zouden kunnen samenwerken