De BKB academie is een groep kritische, ondernemende young professionals en studenten, verbonden aan het Amsterdamse campagnebureau BKB. Twee weken geleden pitchte Annemieke op de Alumni bijeenkomst van het netwerk. De leden van de academie namen een interview af en schreven er een leuk artikel over. 

Textiel naar je thuisland! Te beginnen in Enschede…

Twee weken geleden vertelde Annemieke Koster op de BKB-alumniborrel over Enschede Textielstad. De kledingwereld moet op de schop, te beginnen in Enschede, een stad die ooit bekend stond om haar florerende textielindustrie.

Na de ramp in de textielfabrieken in Bangladesh besloot Annemieke nooit meer kleren te kopen. Hoe? Door alles zelf te maken. Sterker nog, ze zegde haar baan op om zich volledig te storten op het realiseren van een duurzame, innovatieve productielijn dicht bij huis. Is ze de wegbereider van een nieuwe toekomst?

Annemieke, wat is je plan?
Ik kom uit Enschede en ben trots op het textielverleden van de stad. De ramp in Bangladesh opende mijn ogen. Hoe kunnen we toe naar een duurzame en ethische productiewijze van kwalitatieve kleding? Eerst begon ik voor mezelf. Gewoon eens kijken of het kan: een jaar lang geen kleding uit de winkel. Maar goede stof, duurzaam geproduceerd, was niet te krijgen.
Bovendien kentert de modemarkt: veel productie komt terug naar Europa en kopers willen steeds meer weten over de herkomst van hun kleding. Daarom: textiel terug naar je thuisland! Te beginnen hier, in Enschede. Hoogwaardige textiel, gemaakt door vakmensen met pioniers die het aan de man brengen. Samen komen we tot een duurzame, ethische textielindustire.

Hoe ga je je droom realiseren?
In ieder geval niet als het zoveelste duurzame modelabel. Het gaat om de stof, en zorgen dat die terechtkomt bij de juiste partijen. Bij kunstenaars en ontwerpers.

Kernpunten van het plan zijn vakmanschap en kwaliteit, lokale duurzame productie en innovatie. Ik wil partijen verbinden en uitdagen om op nieuwe manieren naar stof te kijken. Eén van de concrete scenario’s is het 3D printen van stof, met gerecyclede grondstoffen uit de omgeving. De productie gaat snel en er is zo goed als geen verspilling.

Mijn droom? Een innovatieve textielfabriek die kopers van kleding bewust maakt van kwaliteit, maar ook zorgt voor banen en Enschede op de kaart zet.

Het originele artikel verscheen hier.